HIFU – REDUKCJA MIEJSCOWEJ TKANKI TŁUSZCZOWEJ
Rewolucyjna technologia stworzona została do zwalczania nadmiaru tkanki tłuszczowej w partiach ciała takich jak: brzuch, boczki, biodra, uda, ramiona czy pośladki. Technologia HIFU, czyli zogniskowane fale ultradźwiękowe o wysokiej częstotliwości. Zabieg nie wymaga rekonwalescencji, a dzięki zastosowaniu systemu chłodzącego, jest nie tylko nieinwazyjny, ale również umiarkowanie odczuwalny.
Komu jest zalecany zabieg hifu?
Jest to zabieg o bardzo małej inwazyjności dzięki wykorzystaniu nowoczesnej technologii HIFU – High Intensity Focused Ultrasound. Najlepsze rezultaty przynosi osobom, których BMI jest wynosi poniżej 30 jak również osobom prowadzącym zdrowy styl życia. Zabiegu nie można traktować jako sposobu zwalczania otyłości, a jedynie metodę miejscowej redukcji nadmiaru tkanki tłuszczowej w wybranych, odpornych na dietę i ćwiczenia partiach ciała.
Oddziałuje na tkankę tłuszczową umiejscowioną dość głęboko pod skórą. Rezultaty najlepsze są u osób bez tzw. fałdów, u których warstwa tłuszczu jest na poziomie minimum 25mm grubości.
Jak działa technologia HIFU?
Zogniskowane fale ultradźwiękowe wywołują silne, kontrolowane rozgrzanie tkanek. W efekcie działania wytworzonego ciepła powstają mikrouszkodzenia, w konsekwencji których dochodzi do zniszczenia komórek tłuszczowych. W zależności od ich umiejscowienia i głębokości oddziaływania urządzenia, technologia HIFU umożliwia również uzyskanie efektu widocznej poprawy napięcia skóry.
Przeciwwskazania do zabiegu:
– ciąża i laktacja
– nowotwór, chemioterapia, radioterapia
– choroby serca lub układu krążenia,
– zażywania leków przeciwzapalnych,
– chorób skóry,
– rozrusznik serca i inne metalowe obiekty w ciele
– otwartych ran lub blizn pooparzeniowych w obszarze zabiegowym,
– tendencji do występowania keloidów (bliznowców),
– przepukliny,
– tkanki tłuszczowej o grubości poniżej 10mm.